טיפול CBT בחרדה

חיפשת מידע והמלצות על טיפול בחרדות בשיטת CBT?
הגעת למדריך הנכון.

טיפול CBT בחרדה איור

האם CBT מיועד לטיפול בחרדה?

טיפול CBT לא מטפל רק בחרדה ובהפרעות חרדה, אך הוא ללא ספק מצטיין בכך, ובעל אחוזי הצלחה גבוהים בטיפול בהפרעות חרדה. במקום לעסוק בסיבה שבגינה התפתחה החרדה מלכתחילה, הוא עוזר למטופלים להתמודד איתה בהצלחה, להוריד את מפלס החרדה ולא להימנע בגינה מביצוע פעולות או מהשתתפות בפעילויות.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוא טיפול קצר, אפקטיבי וממוקד. אלו בהחלט מאפיינים חשובים כשמדובר בחרדה, שנוטה להשפיע לרעה ובאופן משמעותי על השגרה, ומי שסובלים ממנה בהחלט מעוניינים בפתרון פרקטי ומהיר. תוך כ-12 מפגשי טיפול המטופלים יכולים ליהנות מרווחה אישית מוגברת ולתפקד באופן טוב בהרבה.

טיפול CBT בחרדה שואף לחשוף בהדרגה את המטופל למושא או למושאי הפחד שלו ולסיטואציות שמפחידות אותו. באופן זה המטופל יכול להתרגל אליהם ואליהן, להבין שהם לא יעוללו לו רע, שהוא מסוגל לעמוד בהם, וכל זאת תוך כדי שהוא חש רגוע ונהנה ממפלס חרדה מופחת בהרבה. החשיפה הדרגתית באה לתקן את דפוסי ההימנעות שמאפיינים פעמים רבות אנשים שסובלים מחרדה ורק מנציחים אותה ופוגעים בחייהם.

כיצד טיפול CBT מסייע בהפחתת התקפי חרדה?

אנשים המתמודדים עם התקפי חרדה יודעים כמה הם משתקים ומפריעים לתפקוד. טיפול בחרדות בשיטת CBT יעזור להם בראש ובראשונה להבין כיצד פועל המעגל הקבוע של התקפי חרדה. לאחר מכן הוא יסייע להם לזהות את הנסיבות האובייקטיביות שגורמות להתקפי החרדה הספציפיים שלהם, כמו למשל איפה ועם מי הם נמצאים באותו הזמן או באיזו פעילות הם עוסקים כשהם מתרחשים. הוא יעזור להם לזהות גם את הפרשנות שהם מעניקים לתחושות שהם חשים במהלך ההתקף, וגם להבדיל בין סוגים שונים של חרדה והתקפי חרדה. לאחר מכן הטיפול יסייע להם לשנות את הפרשנות הזאת ולהחליפה בפרשנות טובה וחיובית יותר.

בשלב הבא טיפול CBT יתמקד בחשיפה לסיטואציות שמעוררות את התקפי החרדה אצל המטופל. סיטואציות אלו לרוב מעוררות דפוסים של הימנעות – שרק מחמירים את הבעיה. חשיפה הדרגתית במקום הימנעות תעזור למטופל להבין שהתחושות שהוא מרגיש בזמן התקף החרדה אינן מסוכנות, שאין לו באמת ממה לחשוש, ושבכל מקרה הוא מסוגל להתמודד עם הסיטואציות השונות.

בנוסף לעצם החשיפה בזמן הפגישה ובין הפגישות, המטופל יונחה להימנע מביצוע מה שנקרא "התנהגויות ביטחון", משמע פעולות שאמורות לגונן עליו במקרה הצורך. כך הוא יוכל להבין באופן מוחלט שהוא אכן מסוגל להתנהל היטב בסיטואציות שמעוררות אצלו התקפי חרדה – ולא הודות להתנהגויות הללו, שהן לא נחוצות ולא באמת מועילות לו, אלא למעשה רק מנציחות את החרדה.

טיפול בשיטת CBT בחרדה חברתית

אחד העקרונות שעומדים מאחורי טיפול CBT בחרדה הוא שהבעיה האמיתית היא לא הסיטואציה האובייקטיבית – אלא הפרשנות הסובייקטיבית שאנחנו מצמידים לה, שלפעמים עשויה להיות מעוותת ושלילית, וכתוצאה מכך תגרום לנו להגיב אליה באופן שלילי ואף להימנע מהסיטואציה לחלוטין. חרדה חברתית מהווה דוגמא טובה לאיך פועלת חרדה ואיך פועל טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בחרדה.

יכול להיות שהמטופל עבר חוויה חברתית שלילית בעברו, וכעת הוא חווה מחשבות טורדניות וחרדה רק מלדמיין סיטואציות חברתיות במוחו, וכמובן גם בזמן שהוא נמצא בתוכן בפועל. בנוסף לכך, הוא עשוי להימנע מסיטואציות חברתיות ככל שרק אפשר. הבעיה היא לא הסיטואציה החברתית, אלא הפרשנות של המטופל לאותן הסיטואציות, כולל מחשבות ואמונות שנלוות אליה, שלרוב הן בעלות מטען שלילי משמעותי. המטופל נוטה לדמיין שיתרחש הנורא מכל מבחינתו, כמו למשל שהוא יובך או יושפל.

טיפול CBT בחרדה חברתית יעזור לו להבין שהפחדים הללו מזיקים לו ולא תואמים את המציאות האובייקטיבית, ושמדובר רק בפרשנות אישית שלו. בנוסף לפן הקוגניטיבי, משמע הטיפול בדפוסי החשיבה, המטופל יונחה על ידי המטפל להיחשף באופן הדרגתי לסיטואציות חברתיות שהוא תופס כמאיימות ומפחידות, וזאת כמובן בין פגישות הטיפול עצמן. החשיפה תעזור לו להתגבר על הפחד, להבין שאין לו באמת ממה לפחד, שהפחד נמצא רק "בראש שלו" – ושהוא בהחלט מסוגל להתמודד עם סיטואציות חברתיות שונות.

טיפול CBT בחרדה תמונה

טיפול בשיטת CBT בחרדת מבחנים

חרדת מבחנים היא חרדה נפוצה מאוד בקרב תלמידים וסטודנטים בגילים שונים. היא יוצרת סטרס לקראת הבחינה ובמהלך הבחינה ומפריעה להם לתפקד היטב בזמן הבחינה ולהגיע להישגים. כמו במקרה של חרדות רבות אחרות, טיפול בשיטת CBT יכול לעזור למטופלים להתגבר גם על חרדת מבחנים, וזאת באופן דומה לטיפול CBT בחרדה חברתית.

מה שקורה פעמים רבות הוא שהמתמודדים עם חרדת בחינות מפתחים מחשבות שליליות לגבי העתיד לבוא – לגבי תוצאות הבחינה ולגבי ההשלכות ההרסניות של כישלון אפשרי בבחינה, לרבות תגובות קשות מצד ההורים והמורים או המרצים. דפוסי החשיבה הללו הם כמובן לא פרופורציונאליים ולא נכונים, אבל הם כן משבשים את אורח החיים של התלמידים והסטודנטים. יתרה מכך, הם גם פוגעים בהישגים האקדמיים שלהם וזאת בשל אסטרטגיות למידה משובשות שהן מסגלים לעצמם ובשל החרדה עצמה שהם חשים במהלך ביצוע הבחינה.

טיפול CBT בחרדה יעזור להם לאתגר את אותם דפוסי חשיבה והתנהגות, להבין שהם מעוותים ורק מפריעים להם להצליח במבחן – ממש כמו נבואה שמגשימה את עצמה. הטיפול יעזור להם לתרגל טכניקות רגיעה והרפיה, כמו דמיון מודרך, כך שהם לא יחושו לחוצים באותה המידה לפני ובמהלך הבחינה. בנוסף תיושם טכניקה של חשיפה הדרגתית לסיטואציות של בחינה, כמו למשל בעת הטיפול, אך גם לאחריו, רק שהפעם המטופל יוכל ליישם את טכניקות ההרגעה שרכש ויתפקד טוב יותר, וכשהוא יראה שהשד אינו כה נורא – הוא יילחץ עוד פחות בבחינה הבאה ובזאת שאחריה.

מדוע מרבית הישראלים מטפלים בחרדות בשיטת CBT?

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי יעיל מאוד בטיפול בחרדות שונות ובהפרעות חרדה. תוך זמן קצר, ותוך שיתוף פעולה מלא של המטופל, הוא מסוגל לחולל שינוי גדול מאוד בחייו. הטיפול מתרכז בבעיה ספציפית, כמו חרדת בחינות או חרדה חברתית, וחותר לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות שהתקבעו אצל המטופל, ולהחליפם בדפוסים טובים ובריאים עבורו.

טיפול בחרדות בשיטת CBT מפתח את תחושת המסוגלות והביטחון העצמי של המטופל, שמבין שהוא יכול להתמודד גם עם הסיטואציות המפחידות ביותר מבחינתו – וזאת מבלי להזדקק לכל מיני סוגים של "התנהגויות ביטחון" חסרות משמעות. באמצעות הטיפול יכולים המטופלים לתפקד באופן מלא, להוריד באופן ניכר ממפלס החרדה, לחיות את החיים שהם רוצים ולהשיג מטרות ויעדים.

מידע נוסף בנושא טיפול בחרדות CBT שיכול לעניין אותך