טיפול CBT בדיכאון

חיפשת מידע והמלצות על טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון?
הגעת למדריך הנכון.

טיפול CBT בדיכאון איור

מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון?

דיכאון היא הפרעת מצב רוח נפוצה שמתבטאת בעיקר ברגשות שליליים המובילים להתנהגות מסתגרת, מתבודדת, חסרת מוטיבציה ובמקרים חמורים אף אובדנית.

אין גורם אחד לדיכאון, מפני שהוא יכול להיות מושפע הן ממצב הורמונלי או מנטייה גנטית, והן מאירועי חיים כמו טראומות והשפעות סביבתיות כמו הבדלים תרבותיים ודרך חינוך.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא שיטה טיפולית הפופולרית במיוחד במצבים של הפרעות נפשיות. במהלך הטיפול, פועלים לאיתור ושינוי מנגנוני החשיבה השליליים המובילים להתנהגות הלא רצויה.

במקרה של דיכאון, ה-CBT מתייחס הרבה יותר למישור הקוגניטיבי משום שהעצב והייאוש הנלווים לדיכאון הם מאוד משמעותיים ובעלי השפעה, אך הטיפול עצמו מתמקד בעיקר במישור ההתנהגותי, כדי לשנות בפועל את ההתנהגות הנמנעת המחזקת את תחושות הדיכאון.

הצד הקוגניטיבי של CBT במצב של דיכאון

כחלק מהדפוס המחשבתי השלילי, ניתן לאפיין שלושה סוגי מחשבות שיש להם חלק עיקרי בהפרעת הדיכאון ובהם מתמקדים במהלך הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי:

1. מחשבות כלפי סיטואציה נתונה – אירועים מסוימים יכולים להיתפס כגדולים, משמעותיים ו"נוראיים" עבור מי שסובל מדיכאון. במיוחד כאשר מקרה ספציפי יוצר מעגל מחשבות אוטומטיות ופרשנויות שגויות. לדוגמה, "יש לי מבחן היום. למרות שהתכוננתי, במבחן הקודם נכשלתי ולכן אין ספק שאכשל שוב הפעם. לא משנה מה אעשה, התוצאה תהיה אסון".

2. מחשבות כלפי העתיד – גם כשלא מדובר בסיטואציה נתונה, אפשר ליפול למעגלי מחשבות אובססיביים ושליליים הנוגעים לאירועים עתידיים כלליים. לדוגמה, "החיים קשים, אני צריך לעבוד מהבוקר עד הערב כדי להרוויח כסף ולכן אין שום סיכוי שאי פעם אהיה עשיר או אשיג משהו מהחלומות שלי".

3. מחשבות כלפי עצמי – אם בתגובה לסיטואציה נתונה או כחלק מהמחשבות כלפי העתיד, הסובלים מדיכאון פעמים רבות אינם מעריכים את עצמם ולהיפך – נוקטים בדיבור קשה ופוגעני כלפי עצמם, מלאים בחוסר ביטחון וברגשות אשמה. לדוגמה, "אני נראה גרוע ומשעמם אפילו את עצמי, לכן אף אחת לא תרצה לצאת איתי. אני לא אתחתן ולא אקים משפחה ואשאר לבד תמיד, אז מה הטעם לנסות ולהכיר בחורות?"

סוגי המחשבות הללו מעצבים את המציאות סביב מי שסובלים מדיכאון, ומייצרים תמונה הרבה יותר עגומה ממה שקיימת, כך שהאדם מצוי בתהום עמוקה של שליליות מכל כיוון שקשה מאוד לצאת ממנה.

הצד ההתנהגותי של CBT במצב של דיכאון

מבחינת הגישה הקוגניטיבית התנהגותית, דפוסי התנהגות הם תולדה של מחשבות שליליות שאנו לא מצליחים להשתחרר מהן.

כך גם אצל הסובלים מדיכאון, ההתנהגות הנמנעת, העצובה והמסתגרת היא בעקבות מעגלי המחשבות השליליות שחוזרים אצלם במוח שוב ושוב.

בנוסף, התנהגות מסוימת יכולה להחריף את הדיכאון. אם למשל האדם חווה כישלון מסוים, הדבר הזה עלול לחזק אצלו את התחושה שהוא לא יוצלח ושלא היה צריך לנסות מלכתחילה.

טיפול CBT בדיכאון תמונה

איך מיושם טיפול CBT במקרה של דיכאון?

המטרה של טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון היא קודם כל לאתר את מנגנוני החשיבה השליליים ואת הטריגרים שגורמים להם לפעול, ולאחר מכן להשפיע על דפוסי ההתנהגות הנמנעת המחזקת את הדיכאון עוד יותר.

זה נעשה במספר דרכים:

הגדלת חיזוקים חיוביים על התנהגות חיובית – לרוב באמצעות החזרה של דברים שהמטופל אוהב לעשות ונמנע מהם בשל הדיכאון. תחביבים, מערכות יחסים חיוביות ועוד.

בניית לוח פעילויות שהמטופל אוהב ושמסבות לו הנאה – והנחיה לבצע פעילות מתוך כורח, גם כשאין לו חשק, בכל פעם שמעגלי מחשבות שליליים מתחילים לצוץ.

הגדלת הפעלתנות של המטופל באופן כללי – מכיוון שדיכאון לרוב מחריף עם פאסיביות ובדידות, ככל שהמטופל ייצא החוצה, יפגוש אנשים ויהיה עסוק, כך יהיה פחות פנוי ליפול אל מחשבות אובססיביות שליליות.

עבודה של המטופל עם איש מקצוע (פסיכולוג/ מנטור/ מדריך רוחני) – שיסייע לו להעריך את עצמו מחדש, להגדיל את ביטחונו העצמי ולהיות הרבה יותר סלחני כלפי הצדדים הפחות טובים שלו.

עידוד של אורח חיים בריא – הקדשת זמן לפעילות גופנית, לתקשורת חברתית, לעבודה יציבה, וכן לאכילה בריאה, לזמני תחביבים ועוד.

פעילויות אלו מטרתן לעורר במטופל תחושות של הנאה, אושר, שמחה וחיוביות. שילוב המטופל במסגרות חברתיות ובעבודה נועדה לתת לו משמעות ולהחזיר לו ביטחון, וכן לאפשר לו לחוות הצלחה ולהרגיש שיש דברים ששווה לצאת בשבילם מהבית ולחיות.

לאורך טיפול CBT בדיכאון, נעשה מעקב קפדני של המטפל אחר דיווחיו של המטופל: מה הוא עושה? מה הוא מרגיש? אילו פעילויות משמחות אותו ואילו אירועים גורמים לו להרגיש מדוכא?

כך ניתן לשפר ולייעל את המהלך הטיפולי תוך כדי תנועה כדי להביא לתוצאות מקסימליות. בסופו של דבר המטרה היא שינוי מעגל המחשבות האוטומטי השלילי והחלפתו במחשבות חיוביות ואופטימיות יותר באופן טבעי.

האם טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון הוא אפקטיבי?

לפי מחקרים מגוונים שנעשו בתחום, נראה ש-CBT הוא אכן טיפול אפקטיבי עבור הסובלים מדיכאון. אם כי חשוב להבהיר כי ככל שרמת שיתוף הפעולה בין המטפל והמטופל תהיה גבוהה יותר, כך יגיעו תוצאות טובות יותר בזמן קצר יותר.

לפיכך, במקרים שבהם הדיכאון חמור עד כדי כך שהמטופל חסר מוטיבציה לנסות ולשנות את מצבו, ההמלצה של רוב אנשי המקצוע היא לשלב טיפול תרופתי קצר מועד.

בעזרת התרופות ניתן להעלות את רמת הדופמין והסרוטונין במוח ולהביא למצב רוח חיובי יותר, לפחות עד שיהיה ניתן להתחיל תהליך של טיפול קוגניטיבי התנהגותי שיהיה מקיף ומעמיק.

מידע נוסף בנושא טיפול CBT בדיכאון שיכול לעניין אותך