המדריך הישראלי לטיפול CBT » טיפול בחשיפה
טיפול בחשיפה
חיפשת מידע והמלצות על טיפול בשיטת חשיפה הדרגתית או ממושכת (PE)?
הגעת למדריך הנכון.
לאילו מטופלים מיועדת שיטת טיפול בחשיפה?
טיפול בחשיפה (Exposure Therapy) הוא שיטה קוגניטיבית התנהגותית המיועדת לסייע למטופלים הסובלים מסוגים שונים של הפרעות חרדה, פוביות, פאניקה, חרדה חברתית, הפרעה טורדנית כפייתית, הפרעת דחק פוסט טראומטית, התמכרויות, הפרעות אכילה, שליטה בכעסים ובעיות קליניות נוספות. הטיפול מיועד לילדים ולמבוגרים כאחד וכולל מספר שיטות במטרה להפחית את המחשבות והחרדות המקושרות למצבים שונים, לאנשים, לבעלי חיים ועוד.
כיצד טיפול בחשיפה יכול לסייע להתמודד עם הפחד מהחרדה?
הסובלים מחרדות שונות עסוקים בהן ועל ידי כך מעצימים אותן, אף על פי שהם מנסים להימנע מאזכור של מקור הפחד, מחשש שהם יוצפו ללא שליטה. הצורך שלהם להימנע מלהגיע למצבים שבהם יפגשו את מושא הפחד או שהנושא יוזכר ללא שליטה שלהם, גורם להם פחד והימנעות ממפגשים, מיציאה למקומות מסוימים ואף מפיתוח מערכות יחסים.
יש לא מעט אנשים הנוטים לחשוש ממצבים, מבעלי חיים שונים, מאנשים מסוימים ועוד. במקרים שהפחד הוא עמוק, עד כדי חרדה או פוביה, הם עלולים לפתח חשש מלהגיע לסיטואציה שבה הם עלולים לפגוש את מושא הפחד. לא תמיד יש בבסיס החרדה מפגש טראומטי אמיתי או זיכרון ממצב לא נעים שגרם לפחד הזה.
הפעולה העומדת בבסיס החרדה היא למידת פחד (Fear Conditioning), היוצרת קישור בין מצב או דבר ובין איום. לפעמים מדובר בפחד לא רציונלי, לא מבוסס על אירוע מהעבר, אך עדיין זו חרדה שמקשה על החיים ופוגעת באיכותם עבור אותם אנשים.
למשל: אדם החש חרדה חברתית ופוחד מדחייה, חושש מתשומת לב שלילית, חושש שייכשל – לא תמיד הפחד הזה מבוסס על ניסיון עבר לא נעים ולפעמים זהו רק פחד ממה שעלול לקרות. אישה המפחדת מכלבים יכולה לראות בכל כלב פוטנציאל להתנפלות ונשיכות, אף על פי שמעולם לא הותקפה על ידי כלב, אך הקישור הזה קיים אצלה. טיפול בחשיפה נועד לנסות לנתק את הקשר שבין האירוע, החפץ, בעל החיים או האדם לסכנה שאותה מדמיין המטופל.
טיפול בחשיפה לפי אזור המגורים שלך
מהו טיפול בשיטת חשיפה הדרגתית?
בטיפול בחשיפה ישנן כמה שיטות, אחת מהן היא חשיפה הדרגתית, שכפי שמעיד שמה היא יוצרת חשיפה של המטופל למקור הפחד שלו באופן מבוקר והדרגתי, כך שהוא מתרגל בתנאים בטוחים להימצאות האובייקט או המצב שמפחידים אותו או ליכולת לדמיין אותם.
אם נשתמש בדוגמה של חרדה מכלבים, הטיפול יחשוף את האדם לכלב באופן הדרגתי, תחילה אולי לתמונת כלב, ובהמשך לגור כלבים קטן מרחוק, לליטוף וכו'. המטופל נחשף למצב המפחיד אותו בתהליך מובנה ובשלבים, כך שהוא יוכל לראות שמה שמקשר את מקור הפחד (גירוי ניטרלי) עם מצב מפחיד (גירוי אברסיבי) אינו בהכרח קיים.
האם הטיפול בחשיפה מכחיד את הפחד לחלוטין?
במקרים רבים ניתן להשיג הטבה משמעותית בתהליך החשיפה המדורגת, כשהמטופל מתעמת עם המחשבות השליליות המלוות אותו בהתייחסות למושא הפחד. אך לא תמיד הטיפול בחשיפה יעיל ולא תמיד מושגת הכחדה לאורך זמן. ייתכנו מקרים שבהם יש הטבה אך החרדה חוזרת לאחר זמן או לאחר היחשפות למצב מאתגר או למקור הפחד.
קיים גם סוג טיפול הפועל על הכחדה (Extinction), כך שנעשה ניתוק לאורך זמן של הקישור האסוציאטיבי בין הגירוי המותנה והגירוי האברסיבי, עד להכחדת הקישור ביניהם בעיניו של המטופל גם בלי לחשוף אותו בהדרגה למקור הפחד עצמו.
תהליך של הכחדת פחד במסגרת טיפול בחשיפה
אחד המנגנונים המרכזיים להכחדת הפחד הוא עיכוב, כך שיוצרים גירוי נוסף שונה ולא מפחיד אשר יתקשר וינסה להחליף את הגירוי האברסיבי הגורם חרדה. למשל: חרדה מכלבים, שימוש בצמידות של כלב עם ליטוף או עם ליקוק לאורך זמן, כך שאותו צימוד יתחרה בקישור המקורי הגורם חרדה.
טיפול בשיטת חשיפה ממושכת (PE) וגישות נוספות של חשיפה
טיפול בחשיפה ממושכת (PE – Prolonged Exposure Therapy) הוא אחד הטיפולים בשיטת פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT), אשר מיועד לסיוע במקרים של חרדות, פוביות, הפרעת חרדה חברתית, הפרעה טורדנית כפייתית ופוסט טראומה. שיטת טיפול PE מבוססת על חזרה של האירוע הטראומטי או על המצב המפחיד בצורה מבוקרת כשהמטופל חש מוגן, וכך ההימנעות מחשיבה הופכת לעיסוק הדרגתי במקום הכואב כדי להפחית את הסכנה שהוא מעורר בדמיונו של המטופל.
שתי הגישות הטיפוליות מיועדות להפחית את הקשר האסוציאטיבי שבין המצב המפחיד ובין הקישור לסכנה שאותה רואה המטופל בדמיונו. אדם הסובל מפוביה מבעל חיים מסוים, גם אם לא נתקל בו בעבר באופן מציאותי, מקשר אותו עם סכנה. בחשיפה הדרגתית הוא יפגוש אותו באופן מדורג ומפוקח, עד שינוי התפיסה לגביו.
למשל: אדם החרד מכרישים, אף על פי שלא חווה מפגש עם כריש, מתקשה לראות אפילו תמונה של כריש. בטיפול בחשיפה הדרגתית הוא ייחשף לתמונה שאינה מציאותית או מפחידה, ואט אט ייחשף לתמונה מציאותית או אפילו למראה של כריש קטן באקווריום.
בגישה של חשיפה ממושכת מנסים ליצור קישורים חדשים לאותו מוקד פחד, במטרה להחליף את הקישור של האובייקט. אם נשתמש בדוגמת הכריש, צריך יהיה לקשר את בעל החיים עם התנהגות לא תוקפנית, כלומר להפריד בין בעל החיים ובין הציפייה שיתקוף.
שיטה מעט שונה של טיפול יוצרת אפקט של חשיפה רנדומלית, דהיינו כזו שאינה צפויה או הדרגתית במטרה ליצור אצל המטופל יכולת עמידות בפני מקור הפחד גם אם הוא אינו מצפה לו. משך החשיפה והעוצמה נקבעים על ידי המטפל אך תלויים בהסכמה מראש של המטופל.
חשיפה המבוססת על דימויים כוללת שימוש בזיכרון כלשהו אשר יצר מחשבות טורדניות שאינן מרפות וגורמות לחרדה. העלאת הזיכרון השלילי של המטופל עוסקת בפרטים המדויקים של המקרה, ברגשות העולים בזמן העלאת הזיכרון במטרה לשחזר אותו ולעבד את הרגשות והסיבה לסבל שהם גורמים. דווקא ההימנעות מההיזכרות במקרה היא זו שמעצימה אותו, ולכן העיסוק בו באופן גלוי ומילולי מפחיתה את עוצמת ההשפעה השלילית שלו.